Je hebt een mooie Occasion gevonden en je wilt een vakkundig oordeel of de door jou gekozen gebruikte auto een goede keuze is. Je hebt dan meerdere mogelijkheden die we hier voor je op een rijtje willen zetten. 

  • Auto-Kennis , een onafhankelijk bedrijf, die niets anders doen dan keuren, keuren en keuren. Omdat zij niet repareren of auto’s verkopen, hebben zij geen andere belang dan u een vakkundig objectief advies te geven over de auto die u wilt aanschaffen. Je hebt altijd persoonlijk contact met de keurmeester die jouw auto keurt en mag zelf aanwezig zijn bij de keuring wat heel leerzaam is. De keurmeester komt op locatie van de auto die verkocht wordt. Prijzen staan duidelijk vermeld op de website. Keuring van een eenvoudige auto begint bij €99,- en kan afhankelijk van de gekeurde auto oplopen d.m.v. toslagen. Je betaalt daardoor naar redelijkheid meer voor de keuring van een BMW X6M dan voor die van een KIA Picanto. Op de website kan je duidelijk de tarieven zien.
  • Oudste en meest bekende voor een aankoopkeuring is de ANWB. UPDATE: De ANWB voert geen aankoop-keuringen meer uit tegenwoordig. 
  • Minder bekend maar daarom niet minder goed: De DEKRA. Kosten vanaf €255,- tot €475,- afhankelijk van de te keuren auto. Bij keuringen van de DEKRA wordt op locatie alleen gekeurd als er een brug met oprijplaten aanwezig is. Bepaalde merken sluit de Dekra uit van keuringen. 
  • De merkdealer. Bijna iedere dealer kan en wil wel een aankoopkeuring voor u uitvoeren. Kosten zijn meestal het geldende uurtarief en dat voor de aan de keuring bestede tijd. Nadeel kan zijn dat een dealer liever zelf een auto aan u verkoopt dan dat u een auto van een ander koopt. Als u dat laatste toch doet zien ze mogelijk graag dat u reparaties aan de gekeurde auto laat uitvoeren. Een goede merkdealer zal de keuring oprecht uitvoeren. 
  • Allerlei bedrijven op internet die op dit moment in de markt springen van de auto-aankoopkeuringen. Soms zijn dit, alleen ‘virtueel-bestaande’ bedrijven, een verzameling van andere auto-gerelateerde bedrijven die zich aangesloten hebben. Kleine zelfstandige garages, kleine dealers, banden- en uitlaten-centers en zo nog veel meer. Voor deze categorie bedrijven geldt dan ook meestal dat als ze ook auto’s verkopen of repareren, er daardoor andere motieven kunnen meespelen die het oordeel van de gekeurde auto kan beïnvloeden. 

Onze voorkeur gaat dan ook uit naar een onafhankelijke keurings-instantie die geen belang heeft bij welke uitslag dan ook. 

En door wie laat je de Auto-Aankoopkeuring liever niet uitvoeren?

Er zijn partijen in overvloed bij gekomen sinds de eerste in Nederland, Auto-Kennis,  begon met aankoop-keuringen op locatie. 

Helaas is daar ook sprake van veel ‘kaf onder het koren’. 

Een goede google-review zegt dan zelfs weinig, als een partij waar zowel klanten als garages over klagen heel hoog scoren. Wel allemaal reviews van mensen die er slechts één schreven. 

Je mag ook niet alles verwachten als het bedrijf vanuit een hotel opereert. Want als je adres aan de statige Herengracht gedeeld wordt met het Hotel dat daar gevestigd is dan klopt er iets niet. 

Ook zijn er inmiddels bedrijven die je beloven dat je binnen een paar uur de auto al kan laten keuren. Na aankomst ‘weet je dan binnen een half uur of de auto goed is’. 

Iedere zichzelf respecterende keurende organisatie gaat dat niet lukken. 

Opletten blijft dus het advies om goed te kijken met wie je in zee gaat.