De Amerikaanse Klassieker:

Als de keurmeester van Auto-Kennis op pad gaat naar de klassieke Cadillac dan heeft hij er zin in! Een bijzondere klassieker. Daarmee een niet alledaagse keuring, best een uitdaging!

Decor:

Als hij arriveert net over de grens in België, staat daar de potentiële koper samen met zijn vriendin. Een man van middelbare leeftijd, zijn jongere charmante vriendin en oude Amerikaanse auto’s, zijn het decor die ochtend. 

Als de keurmeester zijn werk begint is veel al snel duidelijk. Tijdens de keuring wordt alleen maar bevestigd wat aan het begin al leek. Een normaal keuringsrapport volstaat niet om alle gebreken te noteren. De lijst lijkt wel eindeloos ………..

Hoe slecht kan een auto zijn:

Een op cruciale delen verrotte carosserie, remmen waar alles lekt wat lekken kan, een motor waar alles wat slecht aan kan zijn slecht aan is en zaken als uitgevoerd onderhoud niet eens in gedachte van de keurmeester opkomen. Een totale revisie is wat het eerst komt. Een aandrijflijn waar weinig meer van over is. Elektrisch werkt er meer niet dan wel. In het interieur is weinig meer heel en de zoektocht naar onderdelen zal je aan nieuwe delen moeten helpen, wil je hier ooit weer redelijk in kunnen zitten. 

Kwaliteit & Prijs:

Dan denk je, die auto kost een habbekrats, is voor de ‘handige Harry’ en dan best misschien een leuke uitdaging? Nou, de Cadillac kost een flinke duit, de koper is alles behalve een ‘handige Harry’ en zal alles uit moeten besteden. Een proefrit voorzover mogelijk, waarbij ‘met voeten op gas en rem’ om de motor lopend te houden. Met handen en voeten sturend, om op de weg te blijven. De rit die gelukkig zonder ongelukken verloopt wegens het gebrek aan ander verkeer en de stuurmanskunsten van de keurmeester, bevestigt het eerder geconstateerde aan de Cadillac. Mooi ding voor onderdelen of mooi voor op het decor van een Amerikaanse film. Of in de huiskamer?

Dat laatste leek de waarheid te worden. Op het moment dat de jongere vriendin van de man plaats neem in de auto, kijkt haar vriend verliefd naar het totaal-plaatje. De verkoper slaat zijn slag, is bewust van de emotie van de potentiële koper en verkoopt de slechtste Cadillac ooit, voor de hoogste prijs ooit!

Waarom keuren:

De enige vraag die de keurmeester nog heeft, is waarom de man een keuring uit liet voeren? Anderhalf jaar later belde de man nog eens of de keurmeester misschien een goede lasser wist. Ideeën had waar hij onderdelen voor de gekeurde auto kon vinden en of hij iemand wist die deze wilde monteren. Of de auto inmiddels, 5 jaar na keuring al weer rijdend op de weg is of dat ze thuis dienst doet als ‘decor’ heeft de keurmeester nooit mogen horen. Hij is daar stiekem best benieuwd naar.