Als er normaal een auto gekeurd gaat worden dan is het kenteken bekend. Een keurmeester heeft dan een aantal punten op voorhand die hij kan inzien, bouwjaar, geldige APK, of het een Nederlandse of import-auto betreft en noem zo maar op. 

Zo niet bij de aanvraag van een jongedame, welke voor 2 potentiële mogelijk zelfs 3 auto’s bij dezelfde handelaar wil gaan kijken. Uiteraard wil ze er maar één hebben. Ze vraagt of ze contact kan hebben met de keurmeester even vooraf aan de keuring, omdat er ‘een verhaal aan vast zit’. 

In het verhaal aan de keurmeester legt ze uit dat ze een Ford Focus gekocht heeft bij de betreffende handelaar, dat ze zo veel problemen met de auto gehad heeft maar……..dat de handelaar gelukkig een ‘omruil-garantie’ heeft. Je mag dan binnen een jaar de auto omruilen voor een andere van dezelfde prijs! Gelukkig maar ………….

Als de keurmeester zich meldt en kort de beide Ford’s bekijkt waar het om gaat komt de handelaar erbij. Die ene, die blauwe? Die is net verkocht, en o ja, die zwarte hoeven we ook niet naar te kijken want daarmee is hij bezig met een klant. Teleurstelling alom op de gezichten van de jongedame en haar vriend maar niet voor één gat te vangen bekijken ze de andere auto’s. 

Een Ford Ka, een Peugeot 306 en zo nog wat auto’s passeren de revue en ze vragen de keurmeester wat hij zou kiezen. Alle genoemde auto’s lijken niet in een fatsoenlijke staat te verkeren. De keurmeester loopt al langer mee in ‘Auto-Land’, heeft medelijden met de jongedame en wil haar in ieder geval waar bieden voor de kosten van de keuring die ze geboekt heeft. Er wordt, om de problemen van haar gekochte Ford Focus in kaart te brengen, een korte inspectie en proefrit aan haar om te ruilen auto gewijd. 

Lang heeft de keurmeester niet nodig, zoals ze zelf al wisten een redelijke auto maar inderdaad een defecte versnellingsbak. Kosten bij uitvoer door een garage met gebruikte onderdelen al snel €1500,- . De keurmeester weet helaas door zijn ervaring dat de z.g. omruil-garantie te mooi lijkt om waar te zijn. Tijdens de proefrit legt hij uit waarom en stelt ze voor om te vragen naar de praktische afhandeling van die omruil-garantie. 

Met de handelaar aan tafel stellen ze inderdaad voor de Focus om te ruilen voor de Peugeot, zelfde prijsklasse dus binnen de regels toch? Ze vragen hoe het in zijn werk gaat, eigen radio omzetten, auto’s overschrijven en alles klaar?

De handelaar krabt eens achter zijn oren, rekent kort en snel uit ……. Kapotte bak vervangen, €1500, – , poetsen van jouw auto, even nakijken, ….hmz….. “Voor €2500,- en de Focus heb jij de Peugeot 306” besluit hij. 

Verbouwereerd zegt de vriend van de jongedame: “Maar dat is toch geen omruil-garantie”. 

Een discussie over de kapotte bak begint, waarbij de kopers aangeven dat de bak bij aankoop al defect was, dat de handelaar aangaf dat het vreemde geluid ‘hoorde’, ze nog even aan de auto moesten wennen en de auto echt goed was. Zijn finale standpunt vandaag was een stuk duidelijker: “Je denkt toch niet dat je voor €4250,- een goede Focus kan kopen hier?”, “Dan moet je maar lekker naar de dealer gaan”. De keus was daarna voor de jongeman die in de ogen van de handelaar wat bijdehand was, zo snel als mogelijk maken dat je wegkomt of een pak klappen. Sneller dan dat de jonge kopers binnen waren gekomen verlieten ze in paniek het pand, de keurmeester en handelaar achterlatend. De handelaar sloot af, weer in alle vriendelijkheid naar de keurmeester: “Snap jij nou dat ze echt denken dat ze voor dat geld hier een goede auto kunnen kopen?”

Omruil-garantie’s bij onbetrouwbare bedrijven? Te mooi om waar te zijn!

Google voordat je bij een bedrijf een auto koopt eens op ervaringen van anderen. Grote kans dat jij niet de enige bent die zo een ervaring kan verwachten. Even zoeken op internet kan je dan heel veel ellende en geld besparen!