Als de keurmeester van Auto-Kennis aan zijn keuring van de jonge gebruikte Ford S-Max begint lijkt er niets spannend aan. Zoals zo veel gebruikte aangeboden auto’s is dit een auto die uit de lease komt. 

Aan de staat van de auto is duidelijk te zien dat de vorige berijder er netjes mee omgegaan is en zoals meestal bij lease-auto’s is het onderhoud prima en volgens schema uitgevoerd. De S-Max is dan ook in prima staat, wordt aangeboden voor een scherpe prijs en is kortom een verantwoorde aankoop. De auto is slechts aan een kleine beurt ( olie + olie-filter ) toe en geadviseerd wordt 2 banden te vervangen. Deze mogen nog net voor de APK maar zullen op korte termijn vervangen moeten worden. 

Helaas is er als de keuring voltooid is en de klant zijn advies en uitleg heeft gehad geen tijd meer om de auto APK af te melden. De auto heeft een verlopen APK en dient gekeurd en afgemeld te worden. Aangezien een aankoopkeuring veel verder gaat dan een APK-keuring is duidelijk dat de auto APK-waardig is. De koper besluit dan ook na onderhandelen met de verkoper de auto met €500,- korting te kopen, direct mee te nemen en zelf de volgende dag bij hem in de plaats te laten keuren. 

De verrassing is groot als hij de auto laat keuren bij de locale Fast-Fitter die een scherpe aanbieding heeft: €19,95 voor een APK incl. de afmeld-kosten. Geen geld, hoe kunnen ze het er voor doen zou je denken?

De verrassing voor de koper van de auto wordt nog groter! De plaatselijke Fast-Fitter keurt de auto af op talloze punten. Banden, een uitlaat-deel, schokbrekers, rem-schijven en blokken, van alles passeert de revue wat er allemaal niet in orde is aan de auto! Voor ongeveer €1500,- inclusief nieuwe olie en een filtertje is de auto weer klaar luidt de boodschap. 

De koper voelt zich natuurlijk bedonderd! Bedonderd door de verkoper maar nog meer door de keurende instantie Auto-Kennis! Omdat hij zelf geen verstand van zaken heeft schakelde hij hen in en nu blijkt hij toch een ‘kat in de zak’ gekocht te hebben. Hij belt daarop naar Auto-Kennis op om zijn beklag te doen. Binnen de kortste keren heeft hij persoonlijk contact met de keurmeester die de auto voor hem keurde, welke het verhaal ademloos aanhoort. Deze legt hem uit dat de auto werkelijk met alle gemak aan de APK-eisen voldoet, biedt aan op een passend moment in zijn agenda met de S-Max naar de keurende Fast-Fitter te gaan om daar de discussie aan te gaan. 

De klant kiest overtuigd door de keurmeester dat de auto echt goed is, voor een andere oplossing omdat hij spoedig met de auto op vakantie wil gaan. Hij gaat niet terug naar de Fast-Fitter maar naar zijn oude vertrouwde garage waar hij al jarenlang komt. Hij betaalt dan wel geen €19,95 voor de keuring maar een paar tientjes meer. Zijn auto wordt serieus APK-gekeurd, met extra aandacht zelfs voor de punten die de Fast-Fitter had afgekeurd. Oordeel: APK-goedgekeurd, met als advies voor de winter 2 banden te vervangen.